Klaipėdos „Smeltės” progimnazija smeltesm@gmail.com Tel. (8-46) 345832

Kūčių ir Kalėdų papročiai ir tradicijos

Gražų, šiltą ir ramų renginį gruodžio 20 dieną šventė 3a klasės bendruomenė. Suplanavome jį tėvelių susirinkimo metu. Iniciatyvinę grupę sudarė Džiugo, Alinos ir Eimanto mamytės, seniūnė Monika, jos pavaduotoja Vija ir mokytoja Gražina.
Renginys prasidėjo Aktų salėje Kalėdų senelio sutikimu. Susirinko 20 tėvelių, vedinų mažaisiais broliukais ir sesutėmis ir visi 23 klasės mokiniai. Vaikai atėjo apsirengę savo mėgstamiausiais personažais. Kartu su tėveliais jie žaidė pokemonų siūlomus žaidimus. Paskui Kalėdų seneliui ir susirinkusiems tėveliams deklamavo eiliuotą pasaką „Sniego karalienė“. Už gražų deklamavimą Kalėdų senelis leido kiekvienam vaikui pasėdėti ant kelių ir įteikė dovanėles.
Toliau šventė tęsėsi klasėje. Čia tėveliai buvo paruošę gausų Kūčių stalą. Mokytoja pasveikino visus susirinkusius su artėjančiom šventėm. Tada Alinos mamytė papasakojo apie Kūčių papročius ir davė vaikams laužti kalėdaitį. Džiugo mamytė papasakojo apie pagrindinius kūčių valgius ir paskatino visus paragauti 12 patiekalų. Susidomėję valgė ir vaikai, ir tėveliai. Atsirado vaikų, kurie nedrįso ragauti jiems nežinomų valgių. Visiems valgant Monikos mamytė papasakojo apie bulvių valgymo papročius, atnešė virtų bulvių su lupenomis ir surengė skutimo varžybas. Dauguma vaikų bulvę skuto pirmąkart. Po to bulvę ragavo su maltomis kanapėmis.
Pavalgius prasidėjo Kūčių vakaro burtai. Eimanto mamytė pasiūlė visiems išsiburti, kokie ateinantys metai jų laukia. Po apverstomis lėkštutėmis laukė įvairios staigmenos. Labiausiai džiaugėsi vaikai ir tėveliai radę monetą, nes norėjo turtingų metų. Alinos mamytė pakvietė prie būrimosi vašku. Išlieta didelė figūra priminė žemėlapį, tad nusprendėme, kad daug keliausime. Visus džiugino ir šiaudo traukimas iš po staltiesės. Visi šiaudai buvo ilgi ir simbolizavo gerą gyvenimą.
Pasibaigus burtams ir sutemus vakarui Elado mamytė visus pakvietė į koridorių, kur pašoko šokį žongliruodama švieselėmis.
Skirstytis ilgai nenorėjome. Vaikai džiūgavo, žaidė, aptarinėjo vakaro įvykius. Tėveliai šnekučiavosi, dalijosi mintimis, rūpesčiais ir džiaugsmais. Aplink tvyrojo šilta, jauki, linksma bendruomenės dvasia.

Mokytoja Gražina

 
 

Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. (Liaudies išmintis)