Klaipėdos „Smeltės” progimnazija smeltesm@gmail.com Tel. (8-46) 345832

Europos kalbų diena

Nuo 2001 metų kasmet rugsėjo 26 d. yra švenčiama Europos kalbų diena. "Europa yra turtinga savo kalbomis – šiame žemyne yra daugiau nei 200 vietinių kalbų. Kalbų mokėjimas yra svarbus jų atpažinimui, naudojimui ir saugojimui. O kitų kalbų mokymasis yra būdas, padedantis mums geriau suprasti vieniems kitus ir išvengti kultūrinių skirtumų." Tad rugsėjo 25 dieną ,,Smeltės“ progimnazijoje vyko integruotos veiklos šiai dienai paminėti.
Lietuvių kalbos mokytoja R. Bertašienė su 5-tų klasių mokiniais aptarę, kad lietuvių kalba yra ne tik viena seniausių Europoje, bet ir labai turtinga bei vaizdinga kalba, piešė frazeologizmų iliustracijas.
Pradinių klasių mokiniai, vadovaujami anglų kalbos mokytojos I. Piekienės , paruošė ir pristatė stendus apie Europos kalbų dieną bei papuošė mūsų mokyklą savo darbeliais.
Anglų kalbos mokytojos I. Norvaišienė, J. Stragockienė ir V. Bergelienė taip pat parengė vaikams įvairias užduotis: 5-ų klasių mokiniai varžėsi ,,Languageball“ turnyre bei viktorinoje ,,Language quiz“; 6-tų klasių mokiniai pasitikrino savo žinias apie Europos kalbas dalyvaudami viktorinoje ,,How much do you know about Europe?“ ; 7-8 klasių mokiniai rinko ir užrašė žodžius įvairiomis Europos šalių kalbomis. Mama, tėtė, draugystė, meilė, saulė… Kiekviena tauta tai pavadinaskirtingu žodžiu, bet reikšmė ir jausmai išlieka tie patys.
Prancūzų kalbos mokytoja I. Eirošienė ir 6-tų klasių mokiniai rinko informaciją apie Europos šalis, jų klabą, kultūrą bei papročius. Visą surinktą informaciją vaikai patalpino savo darbuose ir pristatė klasės draugams.
Mokiniai džiaugėsi, įdomiai praleidę laiką, sužinoję naujų faktų, patyrę malonių komandinio bendradarbiavimo akimirkų, o mokytojos liko patenkintos, kad renginys pavyko, buvo informatyvus, nuotaikingas, smagus. Tai buvo tarsi netradicinė pamoka, įrodžiusi visiems, kad mokytis galima įdomiai, paskatinusi ne vieną mokinį pasižadėti sau išmokti daugiau užsienio kalbų žodžių.

Pranešimą parengė anglų kalbos mokytoja I. Norvaišienė.
 
 

Ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. (Liaudies išmintis)